Întrucât multe specii de pește conțin cantități mari de mercur, iar organismul nu poate elimina acest metal, este indicat să optezi pentru sortimente mai sănătoase.
Peștele este unul dintre cele mai sănătoase alimente. Cu toate acestea, anumite specii sunt mai degrabă dăunătoare și ar trebui evitate. Află din rândurile de mai jos care sunt cele mai nocive soiuri de pește.
- Somnul este unul dintre cele mai nocive soiuri de pește
Somnul este un pește care poate atinge dimensiuni foarte mari. Însă, pentru a grăbi procesul de creștere, anumiți piscicultori îl hrănesc cu hormoni.
Somnul provine, în general, din țările asiatice. Îți recomandăm să alegi opțiuni mai sănătoase.
- Macroul
Macroul este unul dintre cele mai nocive soiuri de pește deoarece conține cantități ridicate de mercur.
Din păcate, organismul nu este capabil să elimine mercurul, drept pentru care acesta continuă să se acumuleze în corp. Acest metal este dăunător și poate cauza diverse boli.
- Tonul negru
Tonul negru conține foarte mult mercur. Din păcate, tonul crescut în habitatul său natural se găsește foarte greu, deoarece acest soi este pe cale de dispariție.
Peștele disponibil în comerț provine din ferme piscicole speciale, în care peștii sunt hrăniți cu antibiotice și hormoni. Prin urmare, carnea lor este bogată în mercur.
Adulții nu trebuie să depășească 100 g pe lună. Tonul negru nu este recomandat copiilor.
- Tilapia
Tilapia este un pește foarte gras. Acesta are o concentrație a grăsimilor dăunătoare la fel de ridicată ca a șuncii, de exemplu.
Dacă este consumat în cantități foarte mari, tilapia mărește nivelul de colesterol rău (LDL) și crește sensibilitatea organismului la alergeni.
Dacă suferi de boli cardiace, astm sau artrită, încearcă să eviți consumul de tilapia.
- Țiparul
Țiparul este un alt pește foarte gras. Acesta absoarbe tot felul de reziduuri din apă. Prin urmare, nivelul de toxine din speciile americane este foarte ridicat.
Totodată, țiparul de pe teritoriul Europei conține cantități mari de mercur. Adulții nu ar trebui să depășească 300 de grame pe lună, iar copiii 200.
- Pangasius
Unul dintre cele mai nocive soiuri de pește este și Pangasius, o specie crescută în Vietnam, în râul Mekong. Acesta este considerat unul dintre cele mai contaminate râuri din întreaga lume.
Având în vedere cele menționate, Pangasius conține niveluri ridicate de mercur, nitrofural și polifosfați. Mercurul este periculos, așa cum am explicat mai sus, iar celelalte două substanțe sunt cancerigene. Evident, este recomandat să eviți consumul acestui pește.
- Tilefish
Tilefish este specia de pește cu cel mai ridicat nivel de mercur. Prin urmare, acesta nu este recomandat femeilor și copiilor.
Bărbații nu ar trebui să depășească un consum de maxim 100 de grame pe lună.
- Escolar
Escolarul conține gempilotoxină, o substanță asemănătoare cerii, care oferă cărnii un gust uleios. Această substanță nu se digeră în organism. Astfel, chiar dacă nu este foarte toxic, escolarul poate îngreuna digestia.
Pentru a reduce cantitatea de gempilotoxină, îți recomandăm să prăjești acest pește sau să îl prepari la grătar. Dacă ai probleme digestive, este mai recomandat să optezi însă pentru alte specii.
- Sebastes (peștele pietrar)
Peștele pietrar conține foarte mult mercur. De multe ori, acesta este vândut ca Pangasius sau ca alte specii de pește mai ieftine.
În orice caz, este indicat să te îndrepți către opțiuni mai sănătoase.
Peștele proaspăt este cel mai bun
Este important de reținut faptul că peștele proaspăt are ochii transparenți, coada tare și solzii umezi și sticloși. Dacă peștele „proaspăt” pe care l-ai cumpărat are coada moale, atunci nu este chiar atât de proaspăt pe cât credeai.
În plus, îți poți da seama dacă peștele este proaspăt după aripioare. Dacă acestea sunt uscate, iar acele lor sunt gri, și nu roșii, probabil că peștele nu este proaspăt.