Oamenii încep să se teme de modul în care evoluează agricultura și industria alimentară, respectiv se tem de majorarea prețului pâinii. Există stocuri de grâu însemnate, dar temerile tot se manifestă. Află din articol despre ce este vorba.
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a afirmat că este încă prea devreme pentru avansarea unei eventuale creșteri a prețului pâinii. Deși avem o criză pandemică și o secetă care afectează agricultura în cursul acestui an, nu se știe ce se va întâmpla toamna.
Acesta a mai afirmat faptul că necesarul pentru consum al României va fi asigurat chiar și în condițiile înjumătățirii producției de cereale.
„Este mult prea devreme să spunem dacă va creşte preţul pâinii, deoarece contează ceea ce se întâmplă în Europa şi la nivel mondial. În anii buni, când a plouat producţia de grâu în România a fost de 7-8 chiar 9 milioane de tone de grâu, iar noi consumăm 2,5 milioane, maximum 3 milioane de tone.
La porumb la fel, producţia a fost de 14-15 milioane de tone, iar consumul maxim este 7 milioane de tone. Şi dacă producţia s-ar înjumătăţi, necesarul pentru consum al României ar fi asigurat”, a precizat Adrian Oros, la Digi24.
El a mai explicat faptul că în acest moment există contraste în agricultură. În unele domenii se înregistrează stocuri foarte mari, din acest motiv el le recomandă consumatorilor să cumpere doar produse românești.
Munca acestor țărani să fie răsplătită
A precizat că motivația ar trebui să fie „ca aceste stocuri să nu fie irosite şi munca acestor ţărani să fie răsplătită”.
„Într-adevăr şi în alţi ani legumicultorii, care nu erau în cooperative prin care să poată să negocieze nişte preţuri în supermarketuri, îşi vindeau mai greu marfa şi în anul acesta s-a schimbat foarte mult comportamentul de cumpărare.