Calendar ortodox 1 august 2020. Sărbătoare importantă pentru toți creștinii

Calendar ortodox 1 august 2020. În calendarul creștinilor, este trecută o sărbătoare mare la această dată. Este vorba despre Scoaterea Sfintei Cruci, un obicei ce este ținut de pe vremea Imperiului Bizantin.

Tot pe 1 august se face și pomenirea pentru Sfinţii şapte Mucenici Macabei: Avim, Antonie, Gurie, Eleazar, Evsevona, Ahim şi Marcel, a mamei lor, Solomoni, şi a dascalului lor, Eleazar; Sfinţii nouă Mucenici care au marturisit în Perga Pamfiliei: Leontie, Attu, Alexandru, Chindeu, Mnisiteu, Chiriac, Mineu, Catun şi Evcleu; Sfântul Papa cel Tânar; Sfântul Mucenic Eleazar; Sfântul Mucenic Chiriac; Sfântul Mucenic Teodor; Sfântul Mucenic Polieuct; Sfinţii Mucenici Mini şi Mineu.

Sărbătoarea creștină de pe 1 august: Scoaterea Sfintei Cruci
Încă de pe vremea Imperiului Bizantin, această sărbătoare a fost menținută în calendarul creștin chiar și astăzi. Prăznuirea acestei sărbători a fost decisă de către Constantin mitropolitul Kievului şi Nestor, episcopul Rostovului.

Motivul pentru care a apărut această sărbătoare este acela că doi împărați au plecar la luptă cu credință, cu icoane și cu Sfânta Cruce, iar de fiecare dată ei s-au întors acasă victorioși. Este vorba despre Andrei Gheorghievici, ce era împărat al Rusiei și Manuel, împăratul bizantin.

Cei doi au plecat la luptă cu credința în suflet și în cruce și au ieșit victorioși în aceeași zi.

Cei doi au stabilit împreună ca Crucea Maicii Domnului, pe care unul dintre ei a văzut-o strălucind glorios după înfrângerea poporului necredincios cu care aveau o bătălie, au decis să o pună la loc de cinste.

Ce trebuie să faci de Scoaterea Sfintei Cruci

Încă din vremuri străvechi, în această zi se obișnuiește sfințirea agheazmei. În casele credincioșilor vine preotul pentru a-i binecuvânta cu semnul crucii, însă nu există o procesiune în acest sens.

Această zi, în popor, este dedicată albinelor, se taie fagurii și se curăță stupii. Ziua de 1 august este ultima zi când se mai colectează mierea în stupi. Ea se mănâncă în familie pentru a fi feriți de lupi şi urşi.

Este interzisă culegerea cânepei, nu se lucrează, nu se mulg nici vacile, ci se slobod viţeii să sugă. Atunci îs Paştile viţeilor.

Glasul 1

Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvintează moştenirea Ta. Biruinţă binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte şi cu Crucea Ta păzeşte pe poporul Tău.

Condac la Praznicul Scoaterii Sfintei Cruci

Glasul al 4-lea

Cel ce Te-ai înălţat pe Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule; veseleşte cu puterea Ta pe cei binecredincioşi, dăruindu-le biruinţă asupra celui protivnic, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruinţă. Sursa redactia.ro