Apele Române au anunțat că peste 600 de localități din România primesc raționalizat apă. Într-o comună din Gorj, cei care risipesc apa sunt amenințați cu dosare penale.
Administraţia Naţională ”Apele Române” transmite că rezerva națională de apă e în scădere, momentan suficientă pentru alimentarea centralizată. Cu toate acestea, peste 600 de localități sunt deja alimentate restricționat. 274 dintre acestea se alimentează cu apă în regim centralizat, potrivit ANAR. Majoritatea acestor localități sunt din Moldova sau sudul României.
Peste 600 de localități din România raționalizează apa
”Chiar dacă rezerva (strategică) de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare îşi menţine tendinţa de scădere până la sfârşitul lunii iulie, aceasta poate satisface necesarul de apă pentru toţi beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de suprafaţă”, au transmis autoritățile.
Între timp, românilor le este transmis să rămână calmi și să economisească apa. Stocarea apei de ploaie ar trebui luată în considerare, acolo unde e posibil. Totul, pentru ca apa potabilă să ajungă tuturor oamenilor, potrivit ANAR.
Cele mai afectate județe de secetă sunt Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea. ”La nivel naţional, sunt 274 de localităţi (din 18 judeţe) alimentate restricţionat din sursa de apă de suprafaţă, respectiv 384 din foraje/fântâni (din 13 judeţe)”, au completat reprezentanții ANAR.
Restricțiile sunt stabilite de operatorii de apă-canal din zonă și sunt necesare pentru a oferi timp de reumplere a rezervoarelor care se golesc.
România se bazează pe 40 de lacuri de acumulare, administrate de ANAR, în care se găsește un volum de apă de 3.27 miliarde de metri cubi. În 5 iulie în lacuri existau 3.45 miliarde de metri cubi de apă. Așadar, coeficientul de umplere e în scădere de la 82% la 75.40%.
Canicula extremă a provocat inclusiv scăderea debitului Dunării de la o medie normală de 5350 mc/s la 1950 mc/s. Spre finele lunii iulie se așteaptă ca acest nivel să scadă la 1900 mc/s. Lucrurile sunt, momentan, liniștite la Centrala Nucleară Cernavodă, pentru că rezerva de nivel de cca 28 cm e suficientă pentru funcționarea CNE.
Gorjeni, îndemnați să își ”toarne” vecinii care fură apă
Situația a devenit disperată într-o comună din Gorj, unde primarul le cere sătenilor să-și ”toarne” vecinii care risipesc sau fură apă. Vinovații se vor alege cu dosar penal și vor fi debranșați de la rețeaua publică de apă.
Florinel Țuilă, primarul comunei Cătunele din Gorj, spune că aceste probleme sunt vechi în localitate, obiceiuri nocive care dăinuie de ani de zile.
”În fiecare an, în perioadă de caniculă, comuna rămâne fără apă potabilă în zonele mai înalte. Atunci facem un calcul la apometrul principal, la ieșirea din rețea, comparativ cu însumarea apometrelor oamenilor și ne-am dat seama că se fură apă din rețea. Se fură până la 20% vara.
Sunt tot felul de metode de furt, au făcut branșamente clandestin, fie opresc apometrul pe perioada cât udă grădinile”, a declarat primarul, conform Digi 24.
Dacă, în trecut, cei prinși cu furtul erau debranșați temporar, acum primarul vrea ca debranșarea să fie permanentă. “Acum lucrăm la un program de livrare a apei pentru oameni și vrem să introducem clauze ca cei surprinși să nu mai aibă acces la rețea”, a transmis edilul comunei.
Pentru a-i avertiza pe săteni, primarul a transmis un mesaj pe Facebook, în care le cerea tuturor să-și ”toarne vecinii” care comit infracțiuni.
”Stimați cetățeni, trecem o perioadă grea cauzată de seceta din luna iulie. Apa potabilă distribuită la populație este tratată cu clor, ceea ce va duce la uscarea plantelor. De asemenea, în urma comparării măsurătorilor de la apometrul principal cu totalizarea apometrelor abonaților, rezultă că se fură apă. Vom recompensa pe cei ce vor da informații sigure și susținute. Hoții de apă nu sunt prietenii noștri, ne urăsc, ne fură din buzunar, ne fac să suferim! Aveți curaj și dați-ne informații. Anunțați-ne de persoane care lasă apa să curgă pe furtun mai multe ore! Ca sancțiuni, cei ce vor fi prinși că sustrag apa vor fi debranșați, vor plăti pierderile de rețea, li se va întocmi dosar penal și nu vor mai avea acces la rețeaua publică! Folosiți fântânile publice și izvoarele pentru a uda plantele. Trebuie să conviețuim și în situații dificile! Să fim uniți și să ne respectăm!”, a transmis Primăria Cătunele pe Facebook.
Mesajul nu a rămas fără ecou, pentru că rezultatele s-ar fi văzut imediat. “Am primit și câteva telefoane. Reprezentanți de la primărie au patrulat în zonele unde s-a știut că se fură apă și acum lucrurile merg mai bine”, a adăugat edilul. Nu se știe momentan care vor fi recompensele, însă Țuilă ia în considerare un fel de ”recompensă personală”.