Rugăciunea se rostește în această perioadă de post pentru a aduce armonie și noroc în casă. Postul Paștelui este cel mai lung și mai aspru dintre toate cele patru posturi importante de peste an, motiv pentru care este cunoscut și sub denumirea de postul mare.
Potrivit tradiției, credincioșii trebuie să rostească în fiecare seară rugăciunea Sfântului Efrem Sirul pentru a atrage belșug și armonie în locuința lor. Această rugăciune este considerată a fi una puternică, care ajută la curățarea sufletului și la aducerea liniștii în familie.
“Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grairii în desert nu mi-l da mie. Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-mi-l mie, slugii Tale. Așa, Doamne și Împărate, dă-mi mie să-mi văd căderile mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin”, este rugăciunea pe care credincioșii o rostesc în fiecare seară.
După rostirea acestei rugăciuni, se fac rapid 12 metanii mici, repetând mereu, în tăcere, la fiecare dintre ele, rugăciunea vameșului: “Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului, și mă miluiește!”. Aceste practici spirituale sunt considerate esențiale în perioada de post, ajutând credincioșii să se conecteze cu divinitatea și să-și curețe sufletul de păcate.
Postul Paștelui este un moment important în calendarul creștin, iar rugăciunile și practicile spirituale reprezintă un mod de a-L onora pe Dumnezeu și de a atrage binecuvântarea și protecția divină în viața credincioșilor.