Angajări 2023. Locul de muncă plătit cu 7.200 de lei „în mână” la care nimeni nu se înghesuie. „Poate doar începători”

ZiareOnline
Acasă » Angajări 2023. Locul de muncă plătit cu 7.200 de lei „în mână” la care nimeni nu se înghesuie. „Poate doar începători”

Angajări 2023. Locul de muncă plătit cu 7.200 de lei „în mână” la care nimeni nu se înghesuie. „Poate doar începători”

Publicat: miercuri, 22 februarie 2023, 00:21

Scris de: Catalina

Anul acesta a crescut salariul minim pe economie în domeniul construcțiilor, astfel că angajații primesc 3.150 de lei, salariul net, chiar dacă sunt necalificați. Angajatorii se plâng că nici la leafă dublă nu au „muşterii”.

Firmele din domeniul construcţiilor au nevoie de faianțar, zugrav, zidar, electricieni și ingineri. România e a doua cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, iar salariul minim net nu ajunge nici măcar la 400 de euro, echivalentul a 2.000 de lei, însă de multe ori românii dau cu piciorul unor slujbe mult mai bine plătite și se mulțumesc cu puțin. Inflația a mușcat serios din puterea de cumpărare a românilor, oricum a doua cea mai mică din Uniunea Europeană și înainte, iar costul vieții crește de la o zi la alta. Salariile sunt mici și nu acoperă nici măcar strictul necesar pentru un trai decent, spun economiștii.

Și totuși, tot mai mulți antreprenori se plâng că nu găsesc oameni pentru a-i angaja, deși le oferă salarii generoase. Este și cazul unui antreprenor care și-a postat oferta pe grupul de Facebook Constructori și meseriași în construcții.

„Angajez faianțari în București sector 5. Contract de muncă, program 08.00-17.00 cu o oră pauză. Salariu 5.000-7.200 Ron net. Nu dau la metru, nu ofer cazare, nu decontez transport”, a scris antreprenorul.

Angajări 2023. Oferta sa nu s-a bucurat însă de prea mult succes printre meseriașii aflați pe grup și cărora le era adresat. Mai mult, unii au răspuns ironic, în timp ce alții i-au dat asigurări că nu-și va găsi angajați la acest salariu. „Nu găsești pe nimeni”, l-a „încurajat” un internaut, completat de altul, imediat: „Poate începători”.

„Păi eu dacă îți pun 20 de mp pe zi tu îmi oferi 5.000 de lei?”, l-a luat altul la rost. „Pui 20 mp la gata în fiecare zi? Mai rar ca tine”, i-a răspuns ironic altcineva. În discuție a intervenit din nou antreprenorul care a postat anunțul inițial. „La 5.000-7.200 eu mai plătesc încă o dată la stat… Fă calculul acum. Am menționat în anunț că se lucrează cu contract de muncă. Eu lucrez cu dezvoltatorii, nu la negru”, a spus el.’, potrivit adevarul.ro.

„Lucrează alții, tu doar subcontractezi sau ești intermediar. Ia să te apuci tu să stai în genunchi și pune zilnic gresie sau faianță și să îți dau 5.000-7.000, să te văd atunci”, l-a atacat alt internaut. „Ce te face să crezi că eu nu muncesc? Și eu pun gresie și faianță. În plus caut și de muncă, contracte etc… ziua mea de muncă se termină la ora 21.00, nu la 17.00, ca a muncitorilor”, a intervenit din nou autorul anunțului.

„Mă uit mereu pe aici și văd tot felul de comentarii de la şoferi agricultori și alte speţe cu îndemnuri și prețuri de VIP-uri bateți câmpii grav”, a comentat altcineva.

„Dacă nici cu banii ăștia nu găsești, chiar că e nasol”, „Nu vine nimeni la banii ăștia, din curiozitate, cât vrei să pună la 8 ore” și „La banii ăștia mai mult de 5 mp nu puneam”, au fost doar câteva dintre comentariile celor care și-au exprimat disprețul pentru oferta pe care o consideră prea puțin atrăgătoare.

Numărul proiectelor de construcții derulate în țară în 2022 a crescut cu 20%

29.719 este numărul lucrărilor desfășurate în domeniul construcțiilor în 2022, reprezentând o mărire semnificativă față de 2021. Datele publicate arată care sunt județele în care s-au înregistrat cele mai mari creșteri.

IBC Focus a publicat date de interes, care arată că 5.117 șantiere au fost monitorizate în luna noiembrie a anului trecut, reflectând, de asemenea, o creștere de 45,2% față de perioada similară a anului 2021, atunci când au fost înregistrate 3.253 proiecte de acest tip. A doua cea mai productivă lună a anului menționat este octombrie, atunci când au fost identificate 4.806 lucrări (față de 3.051 în 2021).Decembrie este o altă lună în care numărul proiectelor din domeniul construcțiilor s-a bucurat de succes. Datele arată perioada menționată s-a bucurat de o creștere de 55,4% în 2022.

Perioada analizată arată succesul domeniului de construcție, pe toate cele nouă domenii care au fost luate în evidență: birouri, clădiri rezidențiale private, hoteluri, construcții sociale, industrial, medical, utilități, retail, și nu în ultimul rând, infrastructura, care a înregistrat cea mai mare creștere în 2022.

Cele mai mari investiții au fost făcute pe segmentul clădirilor rezidențiale (12.149 proiecte) și pe sectorul industrial (5.960 lucrări). Creșterea a fost de 17% față de anul precedent, respectiv, 11.5%. Cluj (2.315), Timiș (2.110) și București-Ilfov (1.799) sunt regiunile care s-au bucurat de cea mai mare vizibilitate în fața investitorilor. Față de 2021, chiar și Botoșani a avut parte de mai mult succes. Județul a avut o creștere de 51,3% anul trecut.