Angajații care nu se pot întoarce la muncă din 15 mai vor primi șomaj tehnic în continuare

Ludovic Orban a făcut anunțul mult așteptat de persoanele care nu se pot întoarce la locul de muncă după data de 15 mai: șomajul tehnic va fi în continuare soluția principală.

Șomajul tehnic în valoare de 75% din salariu este plătit de stat pe durata stării de urgență, conform ordonanței de urgență 32/2020. Chiar dacă ieșim din starea de urgență, companiile care nu își pot primi angajații la muncă vor beneficia de ajutor din partea statului.

Angajații care nu se pot întoarce la muncă din 15 mai vor primi șomaj tehnic în continuare
Premierul a confirmat că plata șomajului tehnic va fi făcută în continuare pentru toți românii care nu se pot întoarce la muncă după încetarea stării de urgență.

„Pentru firmele care vor fi sub măsurile de restricție a activității vom continua plata șomajului tehnic pentru că angajații lor nu pot fi reangajați atâta timp cât firma nu își poate relua activitatea”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban a mai adăugat și că executivul are în vederenoi măsuri de susținere financiară și pentru angajatorii ai căror angajați se întorc la muncă, după relaxarea restricțiilor impuse în prezent.

„Pentru firmele care vor ieși de sub restricții după data de 15 mai vom pune la dispoziția companiilor instrumente de măsuri active. Adică persoanele care au fost în șomaj tehnic și își reiau activitățile îi vom susține prin plata unui cuantum din salariu o perioadă de timp, urmează să analizăm situațiile concrete pentru a adopta actul normativ”, a mai declarat Ludovic Orban.

Vă reamintim că, potrivit ultimelor date de la Ministerul Muncii, până în data de 28 aprilie erau 1.031.152 de români care au beneficiat de șomaj tehnic, dar și 266.473 de persoane care și-au pierdut locul de muncă.