Un bărbat de 49 de ani din Botoşani este anchetat de poliție după ce și-a făcut a treia doză de vaccin la un punct de vaccinare din Dorohoi.
El a recunoscut că făcuse și rapelul abia după ce a fost vaccinat a treia oară și a spus că ar mai fi vrut să facă și alte doze, pentru că „se simţea mai bine, vedea şi auzea mai bine”, potrivit site-ului Monitorul de Botoșani.
Profitând de aglomerația de la punctul de vaccinare din centrul municipiului Dorohoi, bărbatul s-a așezat la coadă și a reușit să se vaccineze înainte ca datele sale să fie verificate în sistemul informatic, unde sunt înregistrați toți cei care s-au vaccinat, scrie Monitorul de Botoșani.
De ce voia bărbatul să facă mai multe doze
Abia după ce s-a vaccinat a treia oară și după ce sistemul a afișat datele lui, el a recunoscut că făcuse rapelul în urmă cu o săptămână. Bărbatul a mai spus că ar fi vrut să se vaccineze și a patra oară, pentru că „se simţea mai bine, vedea şi auzea mai bine”.
El a fost ținut câteva ore sub supraveghere medicală, dar nu a dezvoltat nicio reacție puternică. Autoritățile sanitare afirmă că îl vor supraveghea în continuare.
„La nivelul DSP a fost declanşată o anchetă pentru a se stabili cu exactitate care a fost firul evenimentelor şi cine se face răspunzător de situaţia creată. Vom lua declaraţii de la toţi cei implicaţi şi vom vedea la final ce măsuri se impun. Cel mai probabil, acele persoane nu vor mai fi detaşate în centre de vaccinare. A fost anunţată şi Poliţia. Persoana vaccinată a spus că îşi dorea să primească şi a
patra doză. A fost direcţionată către CPU Dorohoi, unde a stat câteva ore sub supraveghere, neavând nici o reacţie, dar starea lui va fi în continuare monitorizată”, a precizat Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani, care a recomandat și un examen psihiatric.
Poliţia a deschis o anchetă în acest caz.
„În cauză a fost deschis un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de fals în declaraţii. Urmează ca la finalul anchetei să fie dispuse măsurile procedurale”, a precizat Delia Nenişcu, purtătorul e cuvânt al IPJ Botoşani.
Ce cauzează un răspuns imun diferit?
Cercetătorii au observat că oamenii de peste 65 de ani prezintă mai puține efecte secundare la vaccin. Acest lucru poate fi atribuit declinului gradual sistemului imunitar, odată cu vârsta. Deși asta poate însemna un nivel mai scăzut de anticorpi, totuși aceste persoane au imunitate împotriva virusului.
Sexul poate juca, de asemenea, un rol. Într-un studiu făcut în SUA, 79% dintre efectele secundare au fost raportate la femei. Acest lucru ar putea avea legătură cu testosteronul. Testosteronul are tendința de a calma inflamațiile și, deci, efectele
secundare asociate. Bărbații au mai mult testosteron decât femeile, ceea ce ar putea contribui la mai puține efecte secundare raportate la bărbați.
Persoanele care suferă de boli inflamatorii cronice – artrită reumatoidă, boli inflamatorii intestinale și scleroză multiplă – și care sunt pe medicamente imunosupresive, pentru a controla simptomele, pot dezvolta mai puține efecte secundare, datorită unei reacții inflamatorii mai scăzute.
Deși răspunsul imunitar este mai puțin evident, nu înseamnă că el nu există. Într-un studiu din 2020, care a comparat nivelurile de anticorpi la persoane care erau pe medicamente imunosupresive cu cele ale persoanelor care nu urmau astfel de
tratament, s-a stabilit că persoanele pe imunosupresive produc un nivel mai scăzut de anticorpi, dar niciuna nu era lipsită de anticorpi împotriva viruslui.