BCR vinde subsidiara din Republica Moldova către Victoriabank controlată de Banca Transilvania.

BCR și Banca Transilvania anunță mișcări importante
BCR și Banca Transilvania sunt două dintre cele mai importante bănci din România, iar ultimele lor mișcări sunt importante pentru toți cei care au conturi la aceste instituții financiare. Potrivit unui comunicat de presă recent, s-a constatat că un grup de active deținute în vederea vânzării de către Banca Transilvania și BCR, care include active în valoare de 753,8 milioane de lei și datorii asociate acestora în valoare de 568,5 milioane de lei, au o valoare justă mai mică decât valoarea contabilă netă.

În urma acestei constatări, o sumă de 111 milioane de lei a fost alocată activelor nefinanciare care fac obiectul cerințelor de evaluare prevăzute de IFRS 5, rezultând o pierdere din depreciere de 11,4 milioane de lei, în timp ce restul de 99,6 milioane de lei a fost recunoscut ca provizion, conform BCR. Această decizie vine în contextul în care BCR a decis să vândă subsidiara sa din Republica Moldova și să se concentreze exclusiv pe dezvoltarea afacerii sale din România.

Tranzacția de vânzare a BCR Chișinău către Victoriabank
BCR a anunțat că tranzacția de vânzare a acțiunilor BCR Chișinău către Victoriabank, o bancă de top din Republica Moldova controlată de Banca Transilvania și BERD, se preconizează a fi finalizată în S2/2023, după obținerea aprobărilor necesare. În 2022, BCR Chișinău a înregistrat o creștere semnificativă a profitului net la 131 milioane de lei moldovenești (echivalentul a 32,7 milioane de lei), datorită îmbunătățirii rezultatului operațional.

Potrivit BCR, portofoliul de credite al băncii a crescut cu 9,4% în 2022 față de anul precedent, segmentul IMM-urilor deținând ponderea majoritară, de 54,1%. De asemenea, segmentul IMM a înregistrat o creștere de 8,3% în 2022. BCR Chișinău deservește în prezent peste 13.000 de clienți activi și operează patru unități, dintre care două în Chișinău și câte una în Cahul și Bălți, cu un total de 110 angajați.

Concluzii
În contextul acestei tranzacții, CEO-ul BCR și președintele Consiliului de Supraveghere al BCR Chișinău, Sergiu Manea, a declarat că BCR Chișinău este o bancă solidă și performantă, un model de bună guvernanță cu servicii și produse de calitate, care aduc valoare adăugată clienților. Pentru BCR, această decizie ține de strategia de a se concentra exclusiv asupra dezvoltării businessului din România, în timp ce pentru toate părțile interesate – colegi, clienți și parteneri – preluarea BCR Chișinău de către Victoriabank reprezintă deschiderea unui nou ecosistem de parteneriate și sinergii comerciale. În perioada imediat următoare, prioritatea BCR, alături de parteneri, este să asigure o tranziție cât mai simplă pentru clienți și colegi.