„Cât de importanți ne-am simți sau ne-am crede în viața asta, vine un moment care ne arată cât de mici suntem”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit la Digi24 despre momentul în care a realizat cât de gravă este situația în care se afla România din cauza pandemiei de coronavirus, dar și despre igienă și măsuri de distanțare socială.

„Cred că marele meu noroc a fost că sunt medic. Am putut să fiu acolo, să știu ce se întâmplă acolo, să fiu lângă ai mei. Dacă aș fi fost altă specialitate cred că n-aș fi putut participa sau cred că aș fi rămas într-un birou. Faptul că m-am dus… nefiind pe total lămurit ce se întâmplă, de la nivelul scaunului de secretar de stat, am ales să merg la Suceava.

Când am văzut Suceava optica s-a schimbat. S-a schimbat în tot ce înseamnă și suferința colegilor mei din corpul medical, teama, dezorientarea, dar și suferința din ochii bolnavilor pe care îi vedeam, în condițiile în care aveau un corp medical care nu putea gestiona o situație. Nesiguranța, lipsa echipamentelor, speranța într-un test – deși erau speranțe deșarte la acel moment – a trecut rapid”, a spus Nelu Tătaru.

Întrebat care este cea mai importantă lecție, el a răspuns: „Cât de importanți ne-am simți sau ne-am crede în viața asta, vine un moment care ne arată cât de mici suntem.”

Nelu Tătaru, mesaj pentru români
„Să mai avem răbdare, să mai avem precauție, să păstrăm aceste precauții, să fi învățat ceva din această pendemie și să știm că suntem un popor puternic și am arătat-o. Să ne uităm în jur!”

Cât de eficient este alcoolul sanitar în lupta cu coronavirusul
„Ajută, și studiile de afară ne arată că tot ce înseamnă dezinfectanți pe bază de alcool de 70% sau pe bază de clor pot ucide într-un minut tot ce înseamnă virus sau coronavirus. Rămâne ca aceste lucruri să ne intre în reflex în fiecare zi, dar nici acest alcool de 70% și nicio soluție bazată pe clor nu înlocuiesc spălatul cu apa și săpunul.

Nu înlocuiește igiena, nu înlocuiește obiceiul de a strănuta într-o batistă sau în cot, nu înlocuiește păstrarea unei distanțe dacă suntem răciți. OMS spune că trebuie să menținem o distanță socială recomandată de 1.80 metri.

O păstrăm cât mai mare dacă vreți, să ne înțelegem. Momentul este cel în care ne-am însușit măcar conceptul de distanțare socială este un mare lucru”, a precizat ministrul Sănătații.