„Dacă situația se înrăutățește, s-ar putea să nu mai fie 15 mai”

Raed Arafat a precizat că este posibil ca relaxarea măsurilor să nu mai aibă loc la 15 mai, dacă situația se înrăutățește. Românii trebuie să respecte distanțarea fizică și măsurile impuse de autorități pentru a nu exista mai multe cazuri de coronavirus.

Românii trebuie să respecte distanțarea socială
Potrivit Antena 3, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a anunțat că dacă situația se înrăutățește, relaxarea măsurilor nu va mai avea loc pe 15 mai. Arafat face apel la cetățenii români pentru a respecta măsurile impuse de autoritățile și distanța socială, astfel încât să nu mai exista cazuri de infectare cu noul virus.

„Mai avem aproximativ două săptămâni și către sfârșitul celor două săptămâni, înainte de 15 mai, o să se cristalizeze realmente situația, ce decizii vor fi luate, ce poate fi relaxat. Sper ca oamenii să ne înțeleagă. Acest lucru e foarte greu de făcut și dacă acum începem să dăm măsuri clare care vor fi luate, că sigur se va lua, înseamnă că noi păcălim oamenii sau suntem iresponsabili.Dacă vedem că situația se înrăutățește, s-ar putea să nu mai fie 15 mai”.

România trece printr-o situație dificilă
Șeful DSU a menționat că România trece printr-o situație dificilă, dar peste două săptămâni, dacă românii vor avea răbdare, măsurile impuse se vor relaxa treptat pe 15 mai.

Dacă astea le răbdăm și vedem în data de 15 că situația e chiar ok, atunci e un lucru bun pentru toți că pot începe măsurile de relaxare graduală, cu măsurarea impactului între măsurile respective și luând măsurile cele mai puțin riscante la început și, încet-încet, creștem gama măsurilor de relaxare. Dacă începem înainte de 15 și ne bucurăm o săptămână că nu a fost nimic și brusc ne trezim într-o săptămână – două că avem deja mii de cazuri, că avem sute de cazuri în Terapie Intensivă și ne transformăm în alt scenariu, va fi mult mai rău”, a explicat Arafat.

România se află în stare de urgență până pe 14 mai, iar autoritățile sunt de părere ca starea de urgență să nu se mai prelungească dacă românii respectă distanțarea socială.