„Dacă vedem că situația se înrăutățește s-ar putea să nu mai fie 15 mai”

Raed Arafat a vorbit în această seară la Antena 3 despre mai multe subiecte în contextul pandemiei de COVID-19. Printre altele, secretarul de stat în MAI a explicat ce va fi schimbat după data de 15 mai, în comparație cu perioada de dinainte a crizei de coronavirus.

Raed Arafat, secretarul de stat în MAI, a făcut în această seară un apel către români, spunându-le să respecte în continuare măsurile. În același timp, oficialul a transmis că relaxarea va avea loc treptat.

„Măsurile de relaxare se vor lua treptat – iei câteva măsuri care sunt cu risc minimal, după care aștepți să vezi impactul lor, după care mai iei o parte din măsuri, mai aștepți să vezi impactul lor. Dacă vezi că au avut impact mai mult decât ai calculat poate te oprești, nu mai iei o măsură după.

Vor fi măsuri compensatorii – purtatul măștii e o măsură compensatorie. S-ar putea să nu mai poți să intri în mijlocul de transport în comun dacă nu ai nasul și figura acoperite.

S-ar putea când te duci la locul de muncă să vezi că e un control stric la intrare. Dacă ai simptome nu vei fi lăsat să intri la locul de muncă. Sau nu vei putea intra într-un magazin. Vor fi deci măsuri care vor încerca să compenseze măsurile de relaxare care vor urma”, a declarat Raed Arafat la Antena 3.

În continuare, acesta a fost chestionat în legătură cu deschiderea magazinelor și mall-urilor. Arafat a susținut că nu poate spune dacă acest lucru va avea loc pe data pe data de 15 mai.

„Acest lucru nu am cum să-l spun, din păcate. Este imposibil, pentru că analizele care se fac ne vor duce cât mai aproape de data de 15 mai, când se ia decizia. Nu putem astăzi, când suntem încă în aprilie, să spunem că în 15 mai vor fi luate cutare măsuri. Sunt unele deziderate pe care nu vrem să le transformăm în speranțe pentru oameni până nu vedem cum evoluează în următoarele două săptămâni și care depind foarte mult de continuarea respectării măsurilor care sunt impuse în perioada aceasta.

Trebuie să așteptăm să ne apropiem cât de mult de perioada respectivă ca să spunem ce măsuri se vor lua. Dacă vedem că situația se înrăutățește s-ar putea să nu mai fie 15 mai. Măsuri pe care am vrut să le luăm, s-ar putea să nu le mai luăm”, a continuat Raed Arafat.