Elevii din clasele a VIII-a si a XII-a vor fi chemati cate maxim 10 la scoala, la intervale de timp diferite, a spus ministerul Educatiei, Monica Anisie, intr-un interviu pentru StiriEdu.ro. Ministerul Educatiei si cel al Sanatatii vor da ordinul cu masurile de prevenire a imbolnavirii cu coronavirus a elevilor care se vor intoarce la scoala in perioada 2-12 iunie. Elevii vor purta masti asigurate de Guvernul Romaniei. Insa, reintoarcerea la scoala este optionala, parintele este cel care decide daca elevul va veni la scoala. Mai multe declaratii se vor face saptamana viitoare.
Ministerul Educatiei sustine ca va lua toate masurile de siguranta astfel incat elevii sa revina la scoala fara sa existe pericolul imbolnavirii. „Saptamana viitoare, impreuna cu Ministerul Sanatatii, vom avea un ordin comun prin care vom stabili exact care sunt masurile de prevenire si combatere a imbolnavirilor. Masurile sunt cele pe care deja le-am anuntat, si anume, faptul ca elevii vor purta masti, vor fi maximum 10 elevi intr-o sala de curs si vor urma un traseu bine determinat, dezinfectat, sala de clasa va fi si ea dezinfectata, astfel incat sa nu existe niciun pericol. Mastile vor fi asigurate de catre Guvernul Romaniei. Scoala va face o programare si vor fi chemati cate 10 elevi la intervale de timp diferite, ca sa nu se inghesuie. Revenirea la scoala este insa optionala. Parintele va fi cel care va evalua situatia din familie si situatia copilului, si apoi va decide daca elevul va veni la scoala”, a declarat ministrul Educatiei pentru StiriEdu.ro.
Despre programa si pregatirea elevilor:
„In toata aceasta perioada au existat programe de pregatire pentru elevii care sunt in clasele a VIII-a sau a XII-a. Pe langa testele de antrenament, pe care ministerul le-a pus la dispozitie, au existat si emisiunile de la Telescoala, dar si lectiile online pe care le-au desfasurat cu profesorii de la clasa. Revenirea la scoala este pentru a consolida materia pe care au parcurs-o in semestrul I, programele au fost revizuite si nu contin sub nicio forma vreo lectie din semestrul al II-lea. Avem rezultate in ceea ce priveste parteneriatul cu Televiziunea Romana. Vorbim de peste o suta de ore de continut educational, ore de Limba romana, matematica, istorie, geografie, chimie, ore realizate de profesori special pentru elevii din clasele a VIII-a si a XII-a”.
Cazurile care nu au acces la tehnologie:
„Am solicitat acest lucru inspectorilor generali si unitatilor de invatamant, si luni au termen sa prezinte acest lucru in videoconferinta. Sunt in jur de 250.000 de elevi. Pentru elevii si cadrele didactice care nu au acces la tehnologie, unitatile de invatamant si inspectoratele scolare vor oferi sprijin. Acestea vor transmite elevilor resurse si sarcini de lucru. In plus, ne gandim sa propunem planuri remediale pentru acesti elevi”
Ministrul Educatiei sustine ca plata salariilor profesorilor se face ca si luna trecuta, integral. Pe luna aprilie vor primi toti banii, desi au exitat probleme de organizare cu privire la pontarea orelor online: „Aici sunt niste excese pe care le-au facut unii directori sau inspectori, pe care le voi regla luni in videoconferinta. Intr-adevar, trebuie sa existe o raportare la fel cum exista si raportarea cand faceam orele la clasa. De exemplu, atunci completam condica. Asa si acum, puteau sa gaseasca si acum o solutie pentru o condica electronica unde sa treaca orele pe care le-au facut cu elevii. Referitor la profesorii care nu au reusit sa realizeze lectii online, am incredere ca lucrurile se vor imbunatati. Sunt foarte multe exemple de buna practica, ultimul l-am vazut la Scoala Gimnaziala “Emil Racovita”, care desfasoara activitati online cu elevii de gimnaziu pe platforma Google Classroom, si cu elevii din clasele primare folosesc si alte aplicatii cum sunt: Zoom, Facebook, WhatsApp, Kinderpedia. Cadrele didactice posteaza, in zilele in care au ore la o anumita clasa, materiale pentru elevi, sarcini de lucru pentru ei. La clasele primare am vazut ca sunt utilizate, pe langa fisele de lucru, filmulete si jocuri interactive care sa necesite prezenta copilului pentru un timp scurt in fata ecranului. Si nu este singurul exemplu. Am incredere in elevi si profesori si stiu ca vom trece cu bine si de aceasta perioada”, a mai spus Monica Anisie.