Facturi energie, veste bună pentru toţi românii. Marcel Ciolacu a făcut anunţul joi seară

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a vorbit joi, 26 mai, despre inflația explozivă din România. Oficialul Camerei Deputaților nu s-a sfiit să vorbească despre venitul minim necesar care în opinia sa poate asigura un trai decent unei familii.

Pe lângă carburant, facturile la energie ale românilor au explodat, iar dificultățile la achitare sunt semnificativ pentru un procent semnificativ din populație. Din acest motiv, autoritățile de la București au adoptat un nou program de compensare și plafonare, valabil până în martie 2023.

Facturi energie. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi seară, că este foarte posibil ca măsura de compensare a facturilor la energie să se prelungească.

Întrebat ce se va întâmpla cu facturile românilor după ce se termină perioada de compensare a prețurilor la energie electrică, Ciolacu a răspuns: „Este foarte posibil ca aceste masuri sa se prelungească. Mai mult ca sigur va spun ca cel puțin în zona de compensare energie electrica categoric ca se vor prelungi”.

Potrivit liderului PSD, minim 3.000 de lei ar fi venitul necesar pentru un trai decent.

„Cred că o familie ar trebui să aibă un venit împreună peste 3.000 de lei (un salariu de 3.000 lei de persoană – n.red. ), în acest moment, minim. Ce este cel mai grav este că noi suntem penultimul stat la riscul de sărăcie”, a declarat Marcel Ciolacu.

Despre majorarea inflaţiei, preşedintele PSD a spus că ”este influenţată în continuare de preţurile la energie, pentru că nu au reuşit toate companiile să închidă compensările”.

”E posibil ca dacă Ministerul Energiei închide acest capitol cu compensările pe energie, inflaţia să mai scadă”, a afirmat Marcel Ciolacu, precizând că urmează să facă faţă inflaţiei din zona euro.

”Este record (de inflaţie, nr) în toată Europa. Gândiţi-vă dacă nu s-ar fi luat aceste măsujri unde s-ar fi ajuns”, a mai spus el.

”Sunt mai multe măsuri fiscale pe care va trebui să le luăm şi să le prezentăm până la 1 iunie. Codul Fiscal trebuie modificat cu şase luni înainte, pentru ca viitorul buget de stat să îl construim pe noile măsuri luate de la 1 iunie, cu efecte de la 1 iunie. Rămân la părarea că, cel puţin în privinţa preţurilor la energie, ar fi trebuit să vină cu o reglementare, şi ar fi avut efecte imediate”, a explicat Ciolacu, precizând că această compensare a creat un decalaj, până se văd efectele.

Marcel Ciolacu a mai spus că a avut o discuţie prelungită pe această temă cu premierul, în această dimineaţă. ”Trebuie făcută o analiză foarte clară, până la 1 iunie”, a precizat el.

Veşti bune pentru milioane de români. În viitoarele facturi emise de furnizorii de energie electrică nu veți mai plăti nici abonamentul
Despre introducerea de noi taxe şi impozite, Ciolacu a afirmat că ”s-a îmbunătăţit colectarea” iar noul şef al ANAF a dat o perspectivă bună în acest sens.

”Există şi o redimensionare şi o reaşezare a impozitelor, astfel încât să fie o colectare mai bună, dar asta nu înseamnă că mărim taxele”, a spus Ciolacu. Liderul PSD a mai spus că susţine în continuare impozitul progresiv, adăugând că se vor face deductibilităţile necesare.

”În momentul în care introduci impozitul progresiv, vă dau un exemplu, numai în zona de sănătate, este asigurarea de sănătate, asigurările pe viaţă, să fie deductibile, astfel încât să nu fie impozitat acel venit. Mai mult, la asigurările de sănătate, de viaţă, avem o sumă care se duce la Pilonul III. Mai mult, avem şi o economie datorită acestor asigurări, la Casa de Asigurări, la bugetul de stat, către serviciile private de sănătate”, a mai arătat Ciolacu, adăugând că ”ori întrăm într-o logică aşa cum e în toată lumea, în toate statele dezvoltate, ori încercăm să ne minţim în continuare, cu această cotă unică care nu mai este unică de fapt”.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a afirmat că dobânzile sunt în creştere şi este o perioadă în toată lumea de mărire a acestora. El crede că ne vom îndrepta spre impozite mai mari, România fiind pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa impozitelor raportate la PIB.