Fostul ministru de Externe intervine în chestiunea Ținutul Secuiesc: Semnalul trimis de București este unul negativ

Cristian Diaconescu, fostul ministru de Externe a vorbit la digi24 despre proiectul ce a trecut tacit de Camera Deputaților. Acest proiect prevedea ca Ținutul Secuiesc le oferea secuilor autonomie în mijlocul țării noastre.

Fostul ministru de Externe intervine în chestiunea Ținutul Secuiesc: Semnalul trimis de București este unul negativ
Cristian Diaconescu a declarat:

„Decizia Camerei Deputaților va fi folosită de cei care vor să ne vulnerabilizeze poziția în Europa. De ce? Se va invoca faptul că „iată, este un prim pas, s-a creat un precedent”. Am fost sunat din Spania de un fost ministru de Externe care mi-a spus „sunteți nebuni?!”.

Nimeni nu acceptă în dialogul internațional explicația de genul „a fost o neatenție”. Tocmai când avem și noi nevoie de forță de negociere în Europa, vreau să vă spun că semnalul transmis, probabil din greșeală, sau cine știe, de București este unul negativ.
Chiar și în negocierile privind viitorul economic după pandemie ne va afecta.”

Acest proiect a fost respins de senatori după o ședință de aproape două ore. Dintre cei 135 de senatori prezenți, 126 au votat pentru respingerea proiectului și 9 pentru aprobarea sa. De menționat este că doar senatorii UDMR au susținut autonomia Ținutului Secuiesc. Senatul este camera decizională și orice lege care se vrea admisă trebuie să treacă de această cameră.

Acest proiect a stârnit o serie de reacții negative. Președintele a dat ieri o declarație care a ofensat Ungaria care și-a exprimat părerea prin vocea prim-ministrului. Iohannis a acuzat PSD că distruge țara și o divizează în loc să se ocupe de criza pandemică.

A mai menționat că atât timp cât el va fi la conducere, Ținutul Secuiesc nu va avea autonomie. România nu va fi divizată. Până și în țara noastră, unele voci l-au numit pe Klaus Iohannis noul Vadim Tudor pe ale cărui ieșiri vulcanice le știm cu toții.