Iohannis a făcut anunţul aşteptat de o ţară întreagă! Ce se întâmplă din 15 mai

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că începând din 15 mai, „pentru a tine epidemia sub control”, România intră în stare de alertă.

Dupa 15 mai putem să ne mişcăm în interiorul localitatii „unde avem treaba”, a spus preşedintele. Din 15 mai se vor redechide saloanele de îngrijire personală, cabinetele stomatologice şi muzeele. Totodată, sportivii de performanţă vor putea, în conditii speciale, să înceapă cantonamentele. Bazele sportive pentru amatori nu se deschid, a anunţat preşedintele Iohannis, potrivit Mediafax.

Iată declaraţiile preşedintelui:

– Am finalizat întâlnirea pe care am avut-o cu premierul şi mai multi miniştri. Am analizat situaţia în care ne aflăm. O să încep cu ceva legat de zilele care au trecut, weekendul de 1 mai. Lucrurile au stat destul de bine şi sunt multumit de modul in care oamenii au reactionat la apelul autoritatilor. Astazi am analizat mai multe chestiuni.

– Starea de urgenta nu va fi prelungită. Nu voi emite un nou decret. Data de 14 mai este ultima zi in care mai avem stare de urgenta. Incepand din 15 mai pentru a tine epidemia sub control vom intra în stare de alerta. Aceasta stare de alerta e prevazuta de legislatia specifica.

– Epidemia nu a trecut. Trebuie sa fim foarte responsabili. In realitate indiferent ce auziti la televizor nu stie nimeni cat dureaza aceasta epidemie. Eu imi doresc foarte mult sa o controlam bine.

– Dupa 15 mai putem sa ne miscam in interiorul localitatii unde avem treaba. Nu e bine sa exageram.

Deplasarile sa se faca atunci cand sunt necesare. Nu va mai fi nevoie sa declaram unde mergem. Asa numita relaxare se va face pas cu pas, pasul fiind de 2 saptamani. Urmatorul calup de relaxari va veni la inceputul lui iunie.

– Din 15 mai vom avea la dispozitie saloanele de ingrijire personala. Se vor redeschide. Din 15 mai se vor redeschide cabinetele

stomatologice, muzeele. Dar toate in conditii speciale de distantare, igiena. Cu totii vom purta masca de protectie. Masurile de miscare mai libera nu se aplica localitatilor care sunt in carantina.

– Sportivii de performanta vor putea, in condiţii speciale, sa inceapa cantonamentele. Bazele sportive pentru amatori nu se deschid.

– Nu pot sa nu mentionez o tema pe care am adus-o in discutie saptamana trecute. E chestiunea care tine de autonomia teritoriului Tinutului Secuiesc. Eu nu am niciun fel de problema cu persoanele de etnie maghiara. Marea majoritate sunt oameni de treaba, harnici. Problema pe care o am e cu politicienii, mai ales cu cei din PSD. Vin dovezi ca nu a fost

o chestiune singurara. In Senat a trecut tacit o alta initiativa a UDMR, un fel de cod administrativ. Acest cod dministrativ prevede obligativitatea limbii maghiare a unor zone din Ardeal PSD ul nu poate sa spuna ca nu au stiu. Nu putem sa ne facem ca nu vedem cum PSD-ul promoveaza anumite acte normative. Asa ceva e pur si simplu neconstitutional si nu voi tolera aparitia unor astfel de legi.

Preşedintele Iohannis, a avut luni, de la ora 12:00, la Palatul Cotroceni, o nouă şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19. Iohannis s-a întâlnit cu premierul şi miniştrii implicaţi în gestionarea stării de urgenţă.

Au fost chemaţi la Cotroceni premierul Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Virgil Popescu,

ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat. scrie infamilie