Președintele României a susținut astăzi o declarație de presă la Cotroceni după ce a în urmă cu puțin timp s-a finalizat ședința CSAT. Iohannis a anunțat o nouă strategie pentru perioada 2020-2024.
Declarațiile Președintelui Iohannis
Klaus Iohannis a declarat că în ședința cu CSAT au fost abordate teme relevante pentru apărarea și securitatea națională.
De asemenea, șeful statului a menționat că punctul central al ședinței a fost analiza unei strategii pentru perioada 2020-2024.
„Am condus azi şedinţa CSAT în care au fost abordate mai multe teme relevante pentru apărarea şi securitate naţională. Punctul central l-a constituit analiza noii strategii de apărare pentru perioada 2020-2024. Vreau să vă prezint mai multe aspecte legate de siguranţa cetăţenilor”.
„În primul rând, strategia a fost elaborată în contextul pandemiei. În aceste condiţii speciale, relaţiile de putere dintre actorii globali sunt perturbate, fapt care sporeşte volatilitatea şi impredictibilitatea.
România a trebuit să facă faţă pandemiei într-un timp scurt, iar perspectiva evoluţiei ciclice a virusului obligă statul român să păstreze măsurile pe plan medical, al ordinii publice, pe asigurarea serviciilor publice şi mai ales în ceea ce priveşte creşterea rezilienţei economice”
Totodată, Iohannis a precizat că noua strategie oferă răspunsuri privind prioritatea țării de a le asigura cetățenilor siguranță.
Această strategie vizează mai multe domenii, precum educația, sănătatea, economia, politica externă, secutitatea energetică și cibernetică.
„Noua strategie oferă răspunsuri privind prioritatea României de a asigura siguranţa cetăţenilor. Politicile publice din domeniul securităţii vor fi concepute având ca beneficiar final cetăţeanul. Pentru că românii trebuie să simtă că trăiesc într-un mediu sigur şi să aibă încredere că instituţiile îl apără şi protejează. Strategia pentru 2020-2024 operează cu acelaşi concept de securitate naţională extinsă, introdus şi definit în cel existent”.
Klaus Iohannis a subliniat faptul că România își va apăra valorile, intersele, simbolurile dar și bunurile naționale și își va apăra patrimoniul și domeniile de excelență.
Așadar strategia 2020-2024 implică o abordare determinată de schimbare de „paradigmă de la nivelul global, care ţine cont de tensiunile din regiune, de proliferarea terorismului, de ameninţările hibride şi cibernetice„.
Președintele României a menționat că a aprobat dezvoltarea și înzestrarea armatei până în anul 2026.
1.940 de militari și civili vor participa la misiuni și operații în străinătate, cu 436 mai puțini față de anul 2020, în timp ce 841 de militari și polițiști din M.A.I vor participa, fiind mai puțini cu 181 ca anul acesta. scrie redactia.ro