Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului- cele mai importante tradiții ale zilei. Ce este complet interzis pe 31 iulie

Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători ale anului. Este marcată cu cruce roșie în calendar și cade, în fiecare an, la data de 15 august. Înainte, însă, de a sărbători această sărbătoare, are rost lăsata secului pentru postul de o săptămână, închinat Maicii Domnului.

Lăsatul secului, 31 iulie
Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare cu dată fixă, care are loc an de an la 15 iulie. Este un eveniment religios important, de care țin cont toți credincioșii. Are și o perioadă de post de două săptămâni, dar, înainte de asta, există o zi care marchează sfârșitul perioadei în care se mai poate mânca de dulce, numită lăsatul secului.

Lăsatul secului are loc la data de 31 iulie, înainte de începutul postului. În cazul în care 31 iulie este în zi de miercuri sau vineri, se lasă sec în seară zilei de 30 iulie. Anul acesta, însă, nu au existat complicații.

Pe 31 iulie, în ziua de Lăsata Secului pentru postul Adormiri Macii Domnului se mai sărbătoresc și:

Înaintepraznuirea scoaterii Sfintei Cruci;
Sfințirea Bisericii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, din Vlaherne;
Sfântul Iosif din Arimateea;
Sfinții doisprezece mucenici români.
Tradiții de Lăsatul Secului
Există mai multe tradiții și obiceiuri cu ocazia lăsatului de sec. În unele zone se pregătește o masă bogată, cu multe preparate de dulce, la care se adună întreaga familie și neamurile. Acestea mănâncă și se desfată din plin cu preparatele alese, iar de luni încep postul lunii august.

În zona Munteniei, nurorile obișnuiesc să prepare plăcinte cu brânză dulce, pe care să le ducă soacrelor pentru ca relația dintre ele să se „îndulcească” astfel. În Bărăgan se organizează focuri purificatoare și resturile șioasele de la carnea consumată în ultima zi de dulce se adună într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit.

Pentru sufletele adormiților, femeile fac turte pe care le dau de pomană. De altfel, se duc diferite preparate la biserică, care sunt sfințite și consumate apoi cu familia sau date de pomană celor nevoiași.