Începând cu 1 iunie, cresc salariile celor care lucrează în industria alimentară şi în agricultură. Până la această dată, toate firmele care activează în aceste domenii trebuie să aibă pregătite actele necesare.
Majorarea salariului minim pe economie. De la 1 iunie, angajaţii care lucrează în industria alimentară şi în agricultură vor primi un salariu minim de 3.000 de lei.
Majorarea salariului minim pe economie. Toate firmele trebuie să facă asta urgent
Vă prezentăm principalele repere pe care trebuie să le aibă în vedere firmele care activează în industria alimentară şi în agricultură până la data de 1 iunie.
- În ce fel trebuie reflectată modificarea legii la nivel intern
Creșterea salariului minim pentru angajații celor care desfășoară pe teritoriul României activități în sectorul agricol și în industria alimentară definite de codurile CAEN enumerate în Legea nr. 135/2022 este dată prin chiar această lege și este obligatorie pentru acești angajatori, nu este rezultatul unui acord. Suficientă în acest caz poate fi o decizie colectivă a angajatorului, dar pot fi întocmite și acte adiționale pentru fiecare caz în parte, desigur, potrivit avocatnet.ro.
- Ce transmitem în Revisal?
Conform HG nr. 905/2017, modificarea salarială se transmite în 20 de zile lucrătoare de la data producerii acesteia.
- Salariul minim de 3.000 de lei se aplică tuturor angajaților acelor firme?
Da, indiferent cum sunt încadrați la angajatorii respectivi, salariul minim majorat e obligatoriu pentru toți. În lege nu se face niciun fel de distincție și formularea pare să înglobeze toți lucrătorii angajatorilor care au acele CAEN-uri.
- Ar trebui începută o analiză preliminară a condițiilor pentru aplicarea facilităților fiscale
Dacă acordarea minimului de 3.000 de lei e obligatorie, acordarea facilităților fiscale la salariile angajaților din aceste industrii nu e obligatorie, ci dependentă de îndeplinirea, lună de lună, a unor condiții trasate în Legea nr. 135.
Vorbim de desfășurarea efectivă a activității pe măcar unul dintre codurile CAEN listate în această lege (în România, fiind irelevantă activitatea din alte state), de o cifră de afaceri din care cel puțin 80% să fie pe unul dintre acele CAEN-uri, iar aplicarea se face doar contractelor cu opt ore pe zi.