Nenea Ioan are o pensie foarte mică, nu-i ajung banii să trăiască de la o lună la alta. Soția i-a murit, iar copiii nu vor să audă de el. Iese în centrul orașului, dar nu cerșește. Ți se rupe inima dacă vezi ce face pentru un bănuț în plus:

În loc să-și aline bătrânețea, un pensionar vinde flori în centrul Clujului pentru că altfel nu poate să trăiască. Are aproape 80 de ani, iar zi de zi înfruntă canicula, ploaia, vântul sau frigul

pătrunzător ca să strângă o brumă de bani. Face asta de peste 20 de ani pentru că a rămas singur. Soția sa a murit, iar copiii nici nu vor mai audă de el.

Vântul subțire brăzdează fețele oamenilor care străbat dimineața centrul Clujului. În apropierea Operei, un bătrân stă pe trotuar, zbribulit sub o pătură ca să vândă flori.

Puțini i-au aflat însă povestea vieții sale chinuite. Ioan Vintilă a împlinit 79 de ani pe 4 ianuarie. În loc să sărbătorească, a stat în frig ca să vândă florile, fără de care spune că n-ar putea trăi.

Un pensionar vinde flori în centrul Clujului pentru că are o pensie de 400 de lei

Pensionarul spune că face asta de aproape 25 de ani de când soția l-a părăsit, după o prelungită agonie. Ioan Vintilă a povestit că a rămas fără apartament, după ce a cheltuit toți

banii pentru îngrijirea nevestei sale. După 10 ani de chin, femeia grav bolnavă s-a stins din cauza mai multor boli ginecologice și cardiace.

Bătrânul spune că este din comuna Mociu și s-a pensionat de la ICRA, fosta societate de stat care depozita produse nealimentare. După 41 de ani de muncă, Ioan Vintilă are o pensie

de puțin peste 400 de lei, bani care nu-i ajung să trăiască de la o lună la alta, oricât de mult i-ar drămui.

Din vânzarea florilor uscate, Ioan Vintilă abia dacă reușește să trăiască de pe o zi pe alta. Spune că doarme pe unde apucă și mai mereu este nevoit să plătească „chirie”. Nici nu vrea să

audă despre centrul de noapte al Primăriei din Cluj. Acolo, oamenii străzii i-au furat aproape tot.

Zgribulit de frig, povestește că are copii. Spune însă că nu vrea să-i deranjeze pentru că și ei sunt chinuți de sărăcie.

Pensionarul susține că, pentru el, cei mai mari duşmani sunt vremea şi Poliţia Primăriei. Vara este caniculă, iarna e ger, abia rezistă pe stradă, îmbrăcat cu mai multe haine.

Dimineaţa stă pe partea cu soarele, spre intrarea în Operă, iar frigul e mai puţin pătrunzător.

Dacă de ger mai scapă în zilele însorite, de poliţia primăriei, nicio şansă. Ioan Vintilă a mărturisit că, lună de lună, trebuie să plătească din pensie amenzile pentru vânzarea florilor în locuri neamenajate.

De altfel, pensionarul este cunoscut celor din Primărie. Mirela Ogruţan, de la Biroul de presă al Municipalităţii ne-a confirmat faptul

că acesta este o cunoştinţă veche a inspectorilor. Are mai multe amenzi pentru încălcare regulilor privind comerţul stradal.