Președintele Klaus Iohannis, critică dur legea care dă autonomie Ținutului Secuiesc

Președintele României, Klaus Iohannis, a criticat dur, într-o scurtă declarație făcută astăzi, 29 aprilie, legea adoptată de Camera Deputaților prin care i se acordă autonomie Ținutului Secuiesc. Șeful statului a avut de spus vorbe dure la adresa PSD.

Președintele Klaus Iohannis, critică dur legea care dă autonomie Ținutului Secuiesc
Iată principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

„Este incredibil ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDRM să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil udne s-a ajuns cu acest PSD: Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României în timp ce noi ne luptăm cu pandemia de coronavirus.”, a atras atenția președintele Iohannis.

„Ciolacu, oare ce va promis liderul de la Budapest Orban, în schimbul acestei înțelegeri? Vedeți dragi români asta înseamnă o majoritate toxică. De aceea, dragii mei, se înâelege aucm mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca probleme importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD. Cât sunt eu președintele României, o astfel de lege nu va exista. „, a mai adăugat președintele.

Acest proiect a fost depus cu o zi înainte de Crăciunul 2019 de către parlamentarii UDMR și a trecut acum, tacit, de Camera Deputaților, deși multe voci s-au opus vehement. Guvernul nu susține adoptarea măsurii legislative, care are, de altfel, aviz negativ și din partea Consiliului Economic și Social (CES) și a Consiliului Legislativ.

Deputații Comisiei de Administrație semnalează că proiectul de lege nu ține seama de dispozițiile din chiar debutul Legii fundamentale a statului, potrivit cărora ”România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil ”.

Termenul până la care trebuia dezbătută și votată inițiativa, 25 martie, a fost depășit, iar parlamentarii au constatat adoptarea tacită în plenul de pe 23 aprilie. For decizional în acest caz este Senatul României.