A părut prima reacție a Federației Ruse ca urmare a deciziilor luate de către Alianța Nord Atlantică în cadrul summit-ului de la Bruxelles. Rusia consideră că organizația nu a făcut altceva decât să-și confirme poziția anti-rusă și că summit-ul a fost o ședință de spălare pe creier.
Reacția Rusiei după summit-ul NATO
Rusia a reacționat vehement ca urmare a deciziei NATO de a crea patru grupuri de luptă pentru întărirea Flancului de Est, în România, Slovacia, Ungaria și Bulgaria. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că alianța face eforturi în vederea militarizării Europei și că astfel își consolidează poziția anti-rusă.
Prin promisiunea că va furniza arme suplimentare Ucrainei, alianţa confirmă interesul său de continuare a ostilităţilor, a declarat Maria Zaharova.
Prin intervenția sa, oficialul rus a acuzat NATO că urmează interesul Statelor Unite ale Americii de a ține Rusia sub control. Iată ce a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe:
Isteria antirusă a fost promovată pentru a spori costurile achiziţiilor de arme, de pe urma cărora SUA au profitat financiar, mai presus de toate, a mai spus Maria Zaharova.
Reprezentanta MAE rus a mai spus că SUA sunt incapabile să tolereze faptul că Rusia este o ţară care ia propriile decizii suverane şi care îşi poate urma o politică independentă. Tot ea a descris summit-ul NATO drept o şedinţă pentru propria sa spălare pe creier.
NATO anunță înființarea a patru noi grupuri de luptă
Reacția Rusiei vine ca urmare a faptului că în cadrul summit-ului de la Bruxelles, NATO a anunțat că va înființa patru noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia. Decizia urmărește interesul Alianței de a-și consolida apărarea pe Flancul Estic contra Rusiei.
La acest moment funcționează deja patru grupări tactice care se desfășoară de la Marea Baltică la Marea Neagră, în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia.
Secretarul general al NATO a declarat că Alianța se confruntă cu o nouă realitate pentru securitatea ei și că trebuie să-și reseteze poziția de apărare și descurajare pe termen lung.