Elevii au voie să citeze din conținutul creat de ChatGPT în eseurile lor, potrivit programului Bacalaureat Internațional.
IB, care oferă o calificare alternativă la A-levels și Highers, a declarat că elevii pot folosi chatbotul, dar trebuie să fie clar când citează răspunsurile acestuia, potrivit The Guardian.
ChatGPT a făcut senzație de când a fost lansat public în noiembrie, datorită capacității sale de a produce răspunsuri plauzibile la solicitările de text, inclusiv solicitări de a scrie eseuri.
În timp ce perspectiva trișării bazate pe ChatGPT a alarmat profesorii și profesia academică, Matt Glanville, șeful IB pentru principii și practici de evaluare, a declarat că chatbotul ar trebui să fie îmbrățișat ca „o oportunitate extraordinară”.
Răspunsurile ChatGPT, tratate ca sursă de bibliografie
Cu toate acestea, a declarat Glanville pentru Times, răspunsurile trebuie tratate ca orice altă sursă în eseuri.
„Linia clară dintre folosirea ChatGPT și furnizarea unei lucrări originale este exact aceeași cu folosirea ideilor preluate de la alte persoane sau de pe internet. Ca și în cazul oricărui citat sau material adaptat dintr-o altă sursă, acesta trebuie să fie creditat în corpul textului și menționat în mod corespunzător în bibliografie”, a spus el.
În Marea Britanie, mii de copii susțin în fiecare an examenul IB în peste 120 de școli.
Glanville a spus că, în viitor, redactarea eseului va avea o pondere mai mică în procesul de calificare, din cauza creșterii tehnologiei chatbot.
„Cu toate acestea, scrierea eseului este profund contestată de ascensiunea noilor tehnologii și nu există nicio îndoială că va avea mult mai puțină proeminență în viitor.”
El a adăugat: „Când AI poate scrie, în esență, un eseu prin simpla apăsare a unui buton, avem nevoie ca elevii noștri să stăpânească diferite abilități, cum ar fi să înțeleagă dacă eseul este bun sau dacă a ratat contextul, a folosit date tendențioase sau dacă este lipsit de creativitate. Acestea vor fi competențe mult mai importante decât scrierea unui eseu, astfel încât sarcinile de evaluare pe care le vom stabili vor trebui să reflecte acest lucru.”
ChatGPT a fost dezvoltat de OpenAI, o companie cu sediul în San Francisco, susținută de Microsoft. Microsoft a integrat tehnologia OpenAI în motorul său de căutare Bing, iar Google a anunțat crearea propriului său chatbot, Bard, deși încă nu l-a făcut public.
Luni, Snapchat a anunțat că va implementa un chatbot bazat pe aceeași tehnologie ca și ChatGPT. Aplicația de mesagerie a declarat că chatbotul său, numit My AI, va fi implementat pentru abonații la serviciul său premium, Snapchat+.
Reflectând unele dintre problemele întâmpinate de utilizatorii ChatGPT și Bing, Snapchat a declarat că chatbotul „experimental” va produce erori.
„Deși My AI este conceput pentru a evita informațiile părtinitoare, incorecte, dăunătoare sau înșelătoare, este posibil să apară erori”, a precizat acesta.
Snapchat a adăugat că serviciul ar putea fi utilizat în diverse scopuri, similar modului în care au fost utilizate ChatGPT și Bing, inclusiv recomandarea de idei de cadouri și planificarea vacanțelor de drumeție.
Ce este programul International Baccalaureate
Bacalaureatul Internațional (IB), cunoscut anterior ca Organizația Bacalaureatului Internațional (IBO), este o fundație educațională internațională cu sediul în Geneva, Elveția, fondată în 1968.
Aceasta oferă patru programe educaționale: programul de diplomă IB și programul de carieră IB pentru elevii cu vârsta cuprinsă între 16 și 19 ani, programul de vârstă mijlocie IB pentru elevii cu vârsta cuprinsă între 11 și 16 ani și programul de învățământ primar IB pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani.
Pentru a preda aceste programe, școlile trebuie să fie autorizate de Bacalaureatul Internațional.