Se schimba varsta de pensionare, mii de romani vor putea iesi mai devreme la pensie. Legea pensiilor se modifica

Varsta de pensionare va fi modificata in urma unui unui act legislativ care a fost adoptat tacit de Senat si urmeaza sa se intample acelasi lucru si in Camera Deputatilor.

De acest proiect vor beneficia o parte a militarilor, functionarilor sau politistilor.

Acest act care a fost adoptat de Senat isi propune sa asigure egalitatea de tratament pentru militarii si politistii aflati in activitate si cei care au trecut in rezerva, scrie romaniatv.net. Astfel, documentul prevede ca, pe langa cei ce beneficiaza deja de aceasta masura, de reducere varstei de pensionare sa poata beneficia si soldatii sau gradatii profesionisti trecuti in rezerva la implinirea limitei de varsta in serviciu, la expirarea contractului sau atunci cand nu mai indeplinesc criteriile specifice.

Conform aceste masuri vor putea beneficia mai multi militari sau politisti. Este vorba, dupa este prevazut in propunerea legislativa, despre acei militari, politisti sau functionari publici cu statut special care “au fost trecuti in rezerva ori au incetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, precum si pentru alte motive ale institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale, neimputabile militarului”.

Pentru a putea iesi mai repede la pensie, militarii si politistii vor trebui sa indeplineasca si conditia unei vechimi minime, adica sa aiba o vechime efectiva de cel putin 25 de ani, din care cel putin 15 ani reprezinta vechimea in serviciu, scrie