Sistemul de pensii se schimbă din temelii. Este vestea dimineții pentru 8 milioane de români (DOCUMENT)

Se fac schimbări în privința pensiilor private din Pilonul II. Potrivit unei norme publicate recent în Monitorul Oficial, fondurile de pensii private Pilon II vor trebui să publice lunar structura detaliată a investiţiilor.

Potrivit unei norme a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), publicată în Monitorul Oficial pe 5 iulie 2022, fondurile de pensii private Pilon II vor trebui să publice lunar structura detaliată a investiţiilor. Până acum, aceste informații erau publicate trime­strial.

Fondurile sunt alimentate lunar în medie cu circa 850 mil. lei din contribuţiile a milioane de salariaţi români.

ASF schimbă regulile
„Lunar, până la finalul lunii următoare, structura portofoliului de investiţii, conform anexei nr. 12, detaliată, pentru fiecare instrument financiar şi pentru fiecare emitent, cu date referitoare la valoarea actualizată, în lei, şi ponderea deţinută în activul total pentru ultima zi a lunii“.

Din decembrie 2020, ASF a solicitat celor şapte fonduri de pensii private să publice trimestrial raportările din portofoliu, nu semestrial, aşa cum făcuseră câţiva ani la rând. Acum, un an și jumătate mai târziu, ASF a trecut, din nou, la vechea reglementare.

Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în mai, active de 88,03 miliarde lei, în creştere cu 7%
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 88,03 miliarde lei, la finalul lunii mai 2022, în creştere cu 7% faţă de nivelul înregistrat la 31 mai 2021, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

„Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 88% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB”, se menţionează în raport.

Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 52,73 miliarde de lei, respectiv 59,9%. Pe locul doi de aflau acţiunile, cu 21,91 miliarde de lei (24,89%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 7,47 miliarde de lei, respectiv 8,49% din totalul activelor.

Conform datelor ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau 7.867.506 milioane de participanţi în mai.

Pe pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.