Slujbă controversată la Constanţa! ÎPS Teodosie reface slujba de Înviere. Decizia e fără precedent în Biserica Ortodoxă

Sărbători Pascale în reluare la Constanța, marți seara. În ciuda restricțiilor impuse de pandemia COVID-19, ÎPS Teodosie reface slujba de Înviere și împarte Lumina de Paști în noaptea de 26 spre 27 mai.

Marți, la miezul nopții, la Constanța va avea loc o slujbă de Înviere, iar ÎPS Teodosie va împărți lumina de Paște, deși a trecut mai bine de o lună de când a avut loc sărbătoarea, pe 19 aprilie 2020.

GESTUL LUI ÎPS TEODOSIE ESTE PRECEDENT ÎN ISTORIA BISERICII ORTODOXE ȘI A FOST ASPRU CRITICAT DE BOR
Reprezentații BOR au criticat ințiativa de la Constanța, spunând că ”adevărata slujbă”. De asemenea, au subliniat că decizia arhiepiscopului Tomisului este ”asumată integral” de acesta, întrucat ÎPS Teodosie susține că ortodocșii nu au putut participa la ”comuniune deplină cu clerul”.

Iată comunicatul transmis de BOR:

”Decizia Permanenței Arhiepiscopiei Tomisului referitoare la oficierea, în noaptea de 26 spre 27 mai, a slujbei numită „Odovania Învierii” și a Sfintei Liturghii la miezul nopții, clerul acestei eparhii urmând a chema credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști, este una luată exclusiv în virtutea principiului autonomiei eparhiale și asumată integral doar de ierarh și de acest for bisericesc local.

Reamintim că adevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română în noaptea de Paști și că, în ciuda contextului extrem de aspru pentru noi toți,

mireni și clerici din toate eparhiile, lumina sfântă a ajuns atunci la cei mai mulți dintre credincioșii ortodocși. Dumnezeu să sporească această lumină a comuniunii în sufletele noastre ale tuturor și să ne ajute pe toți în dobândirea discernământului plin de iubire față de aproapele și față de Biserică!”

VAL DE CRITICI PENTRU SLUJBA ORGANIZATĂ MARȚI NOAPTE LA CONSTANȚA
Hotărârea de a oferi credincioșilor o slujbă de Înviere și de a împărți lumina a atras reacție extrem de negative. ÎPS Teodosie susține însă, că slujba va fi de Înălțarea Domnului, și anume slujba Odovaniei. Însă, în mor normal, la 40 de zile după Paște,slujba are loc dimineața, nu la miezul nopții și nici nu se împarte lumina.

„Mulți își dau cu părerea, fără să știe de ce am spus că vom înnoi Praznicul Învierii Domnului miercuri. Așa este rânduiala Bisericii, nu este alta. Se repetă slujba de la Paști, cu ocolirea Sf. Mese, cu stihurile. . . deci NU ESTE O INVENȚIE a mea, așa este rânduiala. Ați primit Lumina de la Ierusalim unii de la preoți sau de la delegați, dar nu ați primit-o în biserică,

ca în fiecare an. Atât vom face în plus. . . . Lumina păstrată de la Paști o vom aduce în fața dumneavoastră. Nu este nici o greșeală, nu este nici o invenție. . . vă înnoim Lumina și vom face slujba ca la carte. Nu am născocit vreo altă slujbă. Sărbătoarea Paștilor are un început în noaptea Învierii și se sfârșește în miercurea dinaintea Înălțării.

Slujba o facem nu dimineața, ci la miezul nopții, atât se schimbă. Se fac atâtea slujbe de noapte. . . la Ierusalim, la Sf. Munte. . . Înnoim sărbătoarea Învierii, așa cum scrie la carte, cum trebuie să o facă orice preot și orice ierarh din Biserica noastră, dacă participă, dacă nu face

slujbă, nu o face. Să iasă din minte celor care spun că am făcut o invenție, nu am făcut nici o invenție. Eu întotdeauna am făcut-o, o voi face si anul acesta. Doar că aduc Lumina Învierii din Sf. Altar și o dau credincioșilor care vin la slujbă. Invit pe credincioși să vină cu mască, să stea la distanță, să respecte regulile sanitare”, susține ÎPS Teodosie.

Recent, ÎPS Teodosie a stârnit revolta în România săptămâna trecută, când a împărtăşit copiii cu aceeași linguriță. Noile reguli din starea de alertă interzic acest lucru. Asta a dus la discuții dintre

Patriarhia Româna și Arhiepiscopia Tomisului. De asemenea, a fost depusă o plângere penală pe numele ÎPS Teodosie. Plângerea îl acuza pe ÎPS de zădărnicirea combaterii bolilor, dar dosarul a fost clasat de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța. scrie infamilie