Veste proastă pentru șoferii români. Este vorba despre mașinile cu volan pe dreapta

Vești proaste pentru șoferi. Persoanele care au vehicule cu volan pe dreapta din Marea Britanie nu vor mai putea fi înmatriculate în România, de la 1 ianuarie 2021. Excepție se face în cazul în care Brexit, nu va fi prelungit.

Veste proastă pentru șoferii români. Este vorba despre mașinile cu volan pe dreapta
De la 1 ianuarie 2021, persoanele care au mașini cu volan pe dreapta din Marea Britanie nu le vor mai putea înmatricula în România.

Conform unui comunicat de presă transmis de Registul Auto Română, excepția situației în care perioada de tranziție dintre Regatul Unit al Marii Britanii și Uniunea Europeană, în cazul Brexit, nu va fi prelungită.

Potrivit RAR, perioada de tranziție este în vigoare până la 31 decembrie 2020, dar care poate fi prelungită. Așadar, până pe 31 decembrie 2020 se acceptă omologările Uniunii Europene emise de UK, adică autoturismele cu volan pe dreapta care sunt din Marea Britanie.


„De la 1 ianuarie 2021, dar numai dacă perioada de tranziţie dintre UK şi Uniunea Europeană nu va fi prelungită, omologarea emisă de Regatul Unit nu va mai fi valabilă în România, iar vehiculele cu volan pe dreapta provenite din UK vor fi tratate asemenea oricărui alt vehicul care provine dintr-un stat terţ din afara UE şi nu vor mai primi CIV, deci nu vor mai putea fi înmatriculate în România„,se arată în comunicatul RAR.

Obligativitate înlocuirii farurilor originale
RNTR 7 obligă șoferii să schimbe înlocuiască farurile originale cu cele care emit un fascicul luminos asimetric, orientat spre partea dreaptă a drumului.

Astfel, Registrul Auto Român are dreptul să acorde CIV unui autoturism care are volanul pe dreapta, cu condiția de a se încadra excepțiile de mai sus.

Totodată, o altă prevedere legală este cea referitoare la omologarea individuală a autovehiculelor cu volan pe partea dreaptă, dar care au avut modificări constante.

“Omologarea autovehiculelor echipate cu postul de conducere pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al vehiculului şi care au suferit modificări ale caracteristicilor constructive menţionate în CIV se acordă numai dacă postul de conducere se schimbă pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al vehiculului”, se mai arată în comunicat. Sursa redactia.ro