Acest compot se obține prin fermentare, după o rețetă tradițională rusească. Este eficient în tratarea multor boli, rezultatele cercetărilor medicale arată că un consum regulat de compot de sfeclă roșie previne dezvoltarea tumorilor maligne datorită acțiunii îmbunătățire a ficatului care face posibilă curățarea organismului de toxine și deșeuri. De asemenea, elimină și constipația și alte probleme cu intestinele.
Mai mult, acest compot este considerat și cel mai bun medicament natural pentru hipertensiune arterială întrucât are capacitatea de a normaliza tensiunea arterială pe o perioadă mai lungă de timp, fiind extrem de util și în tratamentul aterosclerozei.
Ingrediente necesare: 700 grame de sfeclă roșie decojită, 2 linguri de făină de secară sau neagră, 200 grame de zahăr sau miere, 100 grame de stafide și 1 borcan de 3 L.
Mod de preparare: sfecla se spală, se curăță și se taie cubulețe nu foarte mari după care se pune în borcanul de sticlă. Se adaugă și restul ingredientelor după care borcanul se umple cu apă fiartă și răcită și se amestecă bine. Se acoperă cu un tifon și se lasă la temperatura camerei timp de 6 sau 7 zile, timp în care conținutul se amestecă de 2 sau 3 ori pe zi. După necesitate se îndepărtează spuma formată.
Ulterior, se agită amestecul, se strecoară prin tifon.Se păstrează la frigider.
Mod de consum: se recomandă 3-4 linguri de 3 ori p zi, înaintea meselor principale. În doar 20 de zile ficatul va fi mai curat și va fi pregătit să lupte cu toxinele. Se ia o pauză de 3 luni după care tratamentul se repetă.
Contraindicații, precauții
Compotul de sfeclă roșie nu este recomandat persoanelor care au insuficiență renală, probleme cu tractul gastro-intestinal, guta și celor care au tensiunea arterială scăzută.
În cazul în care aveți pietre la rinichi, este bine de știut că atunci când va începe curățarea, pietrele mici se pot deplasa.