Președintele Klaus Iohannis: “Nu am atins maximul epidemiei în România. Pericolul nu a trecut. 15 mai nu înseamnă revenirea la normalitatea pe care am cunoscut-o. O vreme nu vom putea să ne întâlnim decât câte trei, nici să plecăm din localitate, fără un motiv justificat.”

Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă la palatul Cotroceni în care a anunțat că vârful epidemiei nu a fost atins.

Șeful statului a mai anunțat că după 15 mai multe restricții vor rămâne în vigoare: „Vor rămâne multe restricții în vigoare, ne vom întâlni maxim câte 3. Nu vom putea ieși la restaurant, la mall, nu vom putea să plecăm din localitate decât din motive foarte serioase. În majoritatea unităților comerciale, economice, de stat, la ușă va fi cineva care va măsura temperatura. Persoanele bolnave reprezintă un risc.”

Principalele declarații:

„Bună ziua! Iată că a trecut o lună și jumătate de când am decretat starea de urgență. Este mai mult de când trăim cu această epidemie. Din motive de distanțare, de siguranță, am avut mai degrabă declarații de presă. Am considerat că e bine să revenim la o formă mai interactivă.

După o lună și jumătate putem să tragem concluzii. Aș începe prin a remarca ca în această epidemie autoritățile cu medicii și românii au obținut rezultate notabile.

Românii au dovedit că au simț civic, echilibru, și da societatea a dovedit maturitate. Însă, se discută foarte mult despre măsurile de relaxare. Vom ajunge și acolo. Am menționat că anumite restricții vor fi reduse, dar trebuie să fim atenți. Nu am atins maximul în România și o relaxare prematură ar fi fundamental greșită.

Ca să nu rămână doar o afirmație am pregătit și un grafic pe care îl puteți urmări. E un grafic care ne permite comparații directe între state care ne interesează. De obicei datele care se comunică sunt pe total. Populațiile sunt foarte diferite. Am făcut un grafic care arată numărul de bolnavi dintr-un milion de locuitori. (…)

Vor rămâne multe restricții în vigoare, ne vom întâlni maxim câte 3. Nu vom putea ieși la restaurant, la mall, nu vom putea să plecăm din localitate decât din motive foarte serioase. În majoritatea unităților comerciale, economice, de stat, la ușă va fi cineva care va măsura temperatura. Persoanele bolnave reprezintă un risc.

Marile festivaluri probabil nu vor avea loc în acest an. Nu putem risca să avem un număr mare de persoane într-un singur loc. Competițiile sportive, dacă se vor relua, există o probabilitate să fie fără spectatori.

Lucrurile nu vor intra din păcate repede din localitate. Măsurile de ridicare a restricțiilor vor fi graduale, în 15 mai ceva, de la 1 iunie încă ceva, dacă totul merge bine. (…)